If Cavemen had CAD Design...

The interior is one continuous room, with a hearth situated at the center.

The interior is one continuous room, with a hearth situated at the center.by Lars Petter Pettersen

The more interesting effect of the floor plan is felt inside: It's one continuous room. The different functional areas are separated not by walls but instead by small changes in elevation; the floor follows the topography of the ground beneath.

The walls and ceiling also defy rectilinear orthodoxy. They all curve into one another, crafted from birch plywood as a single continuous surface. The living and dining rooms have large glass walls overlooking the lake below; the architects took care to hide the frames, contributing to the feeling that inhabitants are exposed directly to the world beyond.

It all adds up to something distinctly more cave-like than you get with a normal home, though it wouldn't be out of place inDwell. That primal feel is only enhanced by what's found at the middle of the house: a hearth. Instead of being built into a wall, it sits in the floor, like a campfire.

You can imagine the experiential difference that one detail makes. No matter what you're doing inside, you're hanging out by the fireplace. Its location makes fire the centerpiece of the dwelling, the point around which activity revolves???just like it was millennia ago, in so many holes in the sides of mountains.

Source: http://www.wired.com/2014/12/cavemen-cad-home-theyd-design/#slide-id-1683403 

News Archive


Share this article on social media: